Wij helpen u graag op weg

 History: De Maasgouw bestaat uit duizenden verhalen, meerdere gemeentes onder een Gouw, en allemaal verbonden door hun adembenemende vertellingen en geschiedenis: Stevensweert met zijn heroïsche strijd tegen de Spanjaarden…. Maasbracht; uitgegroeid tot Nederlands grootste binnenhaven, Grindgaten: uitgebaggerd zodat Nederland zijn grondstoffen had tot opbouw dan zijn steden en infrastructuur. Thorn met history teruggaande in de middeleeuwen (ik zie romantiek). Heel: daar is vast een rover te vinden die een mysterie heeft achtergelaten.

Door een Droomsloep te huren kunt u alle plaatsen zelf bezoeken. Hieronder kunt u de vaarroutes vinden met een korte beschrijving welke u wellicht kunnen inspireren en deze dag niet louter te gebruiken ter vertier – maar ook een cultureel evenement te maken! Klik op de bollen op de kaart voor meer informatie.

U kunt ook kiezen voor een van de Maasgouw ontdekkingsroutes. Hierbij weet u zeker dat u alle bijzondere plekken rondom de Maasplassen ontdekt. En u kunt via de unieke vaarwegen kennis maken met de historie van de diverse kernen die de gemeente Maasgouw zo bijzonder maken.

Het vertrekpunt

Gasterie De Knip (anno 1803) in Wessem.
In 965 vinden we Wessem in de geschiedenisboeken terug als kleine nederzetting Wisheim. In 1118 is er sprake van de stad Wessem waar men al een eigen munt mocht slaan. Het Muntstraatje bestaat nog steeds in het oude centrum. In de 13e eeuw behoorde Wessem toe aan het Land van Horne en in de 16e eeuw kwam het stadje onder Spaans gezag.

. Tijdens de Franse tijd onder Napoleon behoorde Wessem bij het Belgische departement Nedermaas. Vanaf 1839 is Wessem weer Nederlands. Begin 20e eeuw werd Wessem het beginpunt van het kanaal Wessem Nederweert en in de jaren 60 van de vorige eeuw werd de huidige haven gegraven. Wessem kent nog vele monumentale gebouwen in de oude dorpskern. Het Wessemse Groene Kruisgebouw is zelfs herbouwd in het Openluchtmuseum in Arnhem.

Vaarroute 1 – Het witte stadje Thorn

Doel: Gat van Thorn

Thorn, stadje met een uniek verleden. De weelderige en rijke geschiedenis van het rond 975 gestichte stadje is te omvangrijk om hier kort samen te vatten.  Of het nou gaat over de imposante kerk uit de 10e eeuw met al zijn schatten, graftombes  en mummies, of de rijke geschiedenis van de Stift-dames die van hun Benedictinessenklooster een waar lustoord  en feestpaleis maakten. De markante witgeschilderde huisjes, monumentale gebouwen of geplaveide straatjes.  Reden genoeg om nog een keertje terug te komen.

TIPS:

  • Een bezoekje aan de ijssalon
  • Een heerlijke pannenkoek bij de Pannekoekenbakker
  • Een fris biertje op een van de terrassen
  • Een bezoekje aan het dagstrand
  • Een wandeling door het historische centrum
  • Een verkenning van het natuurgebied “De Koningssteen”

Vaarroute 2 – Historisch Stevensweert

Doel: Vestingstadje Stevensweert

Wij nemen u mee naar de oude vestingstad aan de Maas. Maak kennis met de historie van de oude handelsroutes langs andere Limburgse strategische vestigingsplaatsen. Maak vooral kennis met de specifieke kenmerken van de oude verdedigingswerken van Stevensweert die in de
80 jarige oorlog (1568-1648) een belangrijk strijdtoneel waren voor de Spanjaarden en de Hollanders.

TIPS:

  • Ontdek de oude  pleinen en het markante stervormige stratenplan
  • Maak een mooie foto bij het historische kanon
  • Aanschouw de herbouwde vestingwerken
  • Speel een potje midgetgolf

Vaarroute 3 – Stap in de wereld van de binnenvaart

Doel: Maasbracht

Beleef een bijzondere ervaring en vaar 2x onder de Maasbrug door. Duizenden auto’s razen dagelijks over uw hoofd voorbij terwijl u op weg bent naar de grootste en drukste binnenhaven van Nederland. Maak kennis met de levendige schippers cultuur die Maasbracht een eigen identiteit geeft. Beleef de indrukwekkende beelden van het scheepskerkhof uit de 2e Wereldoorlog en een van de vele andere wetenswaardigheden in het Maas Binnenvaartmuseum. Aanschouw de bedrijvigheid op de vele scheepswerven en raak onder de indruk van de imposante sluisdeuren van de grootste binnenvaartsluis van Nederland die een verval van 11.85m kent op de grens van Julianakanaal en Maas.

TIPS:

  • Geniet van een lekker ijsje of pilsje op de boulevard
  • Maak een wandeling naar het imposante sluizencomplex
  • Neem een kijkje in de uitkijkpost over de haven
  • Breng een bezoekje  aan het Maas en Binnenvaartmuseum

Vaarroute 4 – Ontdek de Oude Maas

Doel: Oude Maas Stevensweert

Bevaar via een rustige natuurlijke route “de oude Maas” naar de Maasplas van Stevensweert. Langs deze route kunt u genieten van de flora en fauna waarbij u zich met momenten op een Limburgse safari zult wanen als de Galloway-runderen en de Konikpaarden in het wild staan te grazen langs de waterkant, of zelfs staan af te koelen in de Maas. Tevens vaart u langs de ligplaats van het patrouilleschip van de waterpolitie. Mocht de boot er liggen, beslist de moeite waard om dit imposante vaartuig eens van dichtbij te bekijken.

Het gebied rondom de plas van Stevensweert is trouwens een van de mooiste voorbeelden van de reconstructie van het oude stroomgebied van de Maas en een herinrichting van het gebied na afronding van de baggeractiviteiten.

TIPS: Een middagprogramma met

  • Bezoek aan de Hompesche molen met een rijke historie verteld door “de zandtovenaar”
  • Veldlessen voor de kinderen, waarbij er via spannende stapstenen en langs de “wilde rivierstroom”  van de Maas kinderen opdrachten kunnen uitvoeren op zoek naar stenen, planten, kleine (water)beestjes

Vaarroute 5 – Het ontstaan van de grindgaten

Doel: Polderveld

Tijdens deze route passeert u oude en nog actieve grind losplaatsen waar u kunt zien hoe het opgebaggerde grind wordt gelost, gesorteerd en verder verdeeld door het hele land, o.a. via de sluis in Panheel of Osen. Zeker even de moeite waard om even van dichtbij te bekijken.

Deze route brengt u naar een van de oudste Midden Limburgse grindgaten met een diepte van wel 40 meter. Hier zijn talrijke bodemvondsten gedaan tijdens de baggerwerkzaamheden. Een van de mooiste is wel een drieduizend jaar oud bronzen zwaard. Deze bodemschatten zijn overigens te bewonderen in het voormalige gemeentehuis van Heel.

Ter plaatse van de huidige grindgaten bevond zich, behalve grind in de ondergrond, ook klei in de bovenlaag. Uit de zgn. kleiputten werd vroeger klei gewonnen. Dat verklaart de in ruime mate aanwezigheid van de baksteenindustrie in deze omgeving.

De grindgaten zijn ingericht om lekker ergens aan te meren voor een picknick of korte wandeling. Hierbij zijn de wandelpaden die over de stapstenen door het water voeren een leuke uitdaging.

TIPS:

  • Lekker picknicken aan de waterkant of aan een van de vele steigers in het water
  • Bekijk de sluizen of stuw eens van dichtbij
  • Lekker plonzen in het heldere water

Vaarroute 6 – Relaxen, Zwemmen en vissen

Doel: De Plas van Pol

Opties: 

  • Kinderen kunnen hun hengeltje uitwerpen
  • Een rustige picknickplek
© Copyright Tiny Boathouse Company